Vyhledávání v novinkách   

   Rubriky:
9.11.2002
Komunikační karty Volition do serverů.

Připojení serveru do sítě vyžaduje vyšší kvalitu než připojení běžného PC nebo pracovní stanice. Pokud se přeruší spojení se serverem přestane pracovat celá aplikace s ním spojená. Proto se vyvíjí nové typy komunikačních karet vhodných pro použití v serverech. 

V systému Volition jsou nabízeny běžné komunikační karty 10Mb/s nebo 100Mb/s, ale i gigabitové karty určené pro připojení serverů a výkonných pracovních stanic. Proč gigabitové? V současnosti jsou na trhu servery s mikroprocesory s taktovacím kmitočtem 33MHz nebo 66MHz a o šířce vnitřní sběrnice 32 bitů, případně 64bitů. Aby nebyl např. procesor 32 bitů/33MHz bržděn, musí být k venkovní síti připojen rychlostí 1056Mb/s, tj. něco přes 1 Gb/s. Druhým důvodem je, že uživatelé přecházejí od rychlosti 10Mb/s ke 100Mb/s do jednotlivých PC. Proto v páteřních rozvodech a připojení serverů se používá rychlost 1 Gb/s. Gigabitové karty Volition mají zásadně optické výstupy, chybovost přenosu je proto cca 100000x nižší než u metalického výstupu (BER=10-10 pro přenos po metalickém vedení, BER=10-15 pro přenos po optickém vedení). U takto rychlých přenosů je nutná nízká chybovost, aby nedocházelo k opravám přenášených packetů a nesnižovala se propustnost systému. Druhou výhodou je přenos dat na větší vzdálenosti (1Gb/s na 550m pro vlákno 50/125um). Lze tak u provozovatelů budovat rozsáhlá datová centra nebo umístit servery do jiné místnosti než přepínače a tak zpřehlednit strukturu sítě. 

K dispozici jsou karty s jedním nebo dvěma porty a podporující přenosy po 32-bitové i 64-biotové PCI sběrnici. Dvě karty s jedním portem lze využít pro trunk , tzn. připojit jeden server k jednomu přepínači přes dvě karty a získat kapacitu 2Gb/s. Nebo je možné u dvouvstupové karty každý port připojit k jiném přepínači a tím provést zálohování. Pokud dojde k poruše aktivního prvku, linky nebo portu na kartě, porty se automaticky přepnou. Tento systém je nazýván RLMT (Redundant Link Management Technology). Karty do serverů mají integrovánu také technologii Hot-plug , což znamená že mohu další kartu připojit do serveru za chodu systému, tak že aplikace běží bez přerušení. Karty jsou také typu Plug and Play . Pokud kartu vložíme do serveru, okamžitě rozezná zda se jedná o systém 32bit nebo 64 bit, kmitočet 33MHz nebo 66MHz, nebo systém s napájením 3,3V nebo 5V a také další konfigurace na sběrnici PCI, jako např. nastavení I/O,IRQ,Int A, atd., proběhnou automaticky.

Gigabitové komunikační karty Volition mají v současné době nejvyšší propustnost dat ze všech karet na trhu. Dosahují propustnost 956Mb/s oproti běžným gigabitovým kartám, které mají propustnost pouze 250Mb/s). Tato kapacita je dána speciálním ASIC obvodem uvnitř systému a přenosem po optickém vlákně. Uživatel tak získává skutečné gigabitové připojení. Karty Volition také podporují přenos tzv Jumbo rámců. Běžný rámec má délku 1518 bajtů, Jumbo rámec má délku 9018 bajtů. Tato technologie značně zvyšuje propustnost a spolehlivost přenosu dat. A protože byly vyhodnoceny agenturou Tolly Group jako nejvýkonější karty, byly vybrány pro serverové aplikace firmami Compaq, Dell, Hawlett-Packard, Gateway, Apple, IBM, Siemens,…Karty spolupracují také z běžnými přepínači firem 3M, CISCO, 3Com, Nortel Networks, Cabletron, atd.

Komunikační karty Volition mají implemantován software pro konfiguraci VLAN a CoS (priorita aplikace-video, hlas). Je možné je ovládat pomocí SNMP, HP Openview, Sun NetManager nebo IBM NetView. Karty také podporují technologii VLAN podle standardu IEEE 802.1q.

Jaké operační systémy jsou podporovány?

OS pro servery OS pro PC a pracovní stanice

Windows 98 Windows 98 
Windows 2000 Windows 2000
Windows NT 4.0 (x86 a Alpha) Windows NT 4.0 (x86 a Alpha)
Novell NetWare 4.1x (LAN Driver) Linux 2.0.x a vyšší
Novell NetWare 5.x (LAN Driver) SUN Solaris 2.5 a vyšší
Linux 2.0.x a vyšší BSD
SUN Solaris 2.5.1, 2.6,7,8 (x86 a SPARC) Macintosh OS 9
SUN Solaris 7,8 (SPARC 64-bit) SCO UnixWare 7
AIX v4.3x
HP-UX

Závěr: 

Komunikační karty VolitionTM jsou podporovány řadou velkých dodavatelů serverů a PC (Dell, HP, IBM, Siemens, Compaq, Apple,…. Jako jediné používají zálohovací technologii RLMT. Mají nejvyšší propustnost dat na trhu. Tato propustnost byla ověřena laboratoří Tolly Group . Propustnost dat je o 18% vyšší než Intel a o 48% vyšší než 3Com karty. 3Com karty nepodporují přenos Jumbo rámců. Karty Volition podporují velké množství operačních systémů.
Gigabitové karty Volition nacházejí uplatnění ve školství, ve zdravotnictví, ve finančním sektoru a v průmyslové oblasti, zejména ve spolupráci s aplikacemi SAP systému.

autor: 3M

zveřejnil Ladislav Vyskočil  (9.11.2002)
Počet přečtení : 3121
Zpět